Aktuellt
           
   Artikel ur Konstnären  nr 3  2005

IAA: möte i Istanbul
Av Eddie Tjeno Ericsson

General Assembly för IAA Europa hölls i Istanbul den 15 - 19 juni. Ett trettiotal länder deltog. Armenien, Kazakhstan, Azerbaijan, Island, Tyskland, Frankrike, Monaco, Bulgarien och de Skandinaviska länderna m fl. I Cyperns delegation ingick såväl turk- som grekcyprioter. Svenska IAA-kommittén representerades av Anders Lidén och My Svennberg. Jag hade förmånen att vara med som observatör och vill här förmedla mina intryck från några fantastiska dagar.
Istanbul - denna överväldigande stad där öst och väst verkligen möts, 15 millioner invånare och en knutpunkt för kultur och handel under tusentals år. Turkiska IAA och dess ordförande Mehmet Guleryuz stod för värdskapet och hade organiserat mötet som ett kulturevenemang där vi fick en fin inblick i vad som är på gång på konstfronten, det är fullständigt klart att Turkiet är på frammarsch som betydande konstnation. Mötet ägde rum på det nyöppnade konstmuséet Pera Muzei i stadsdelen Beyogly.
Muséets första utställning av samtidskonst hade arrangerats av Mehmet, "Young Expansion" - ung turkisk konst där alla deltagare var under 35 år. Imponerande, de unga turkiska konstnärerna är definitivt på gång. Många olika uttryck och material bl a en stark bild där Hagia Sofias minareter vinklats så de liknade missiler. Det var en mäktig vernissage med Istanbuls konst och kulturfolk, TV och media, uppenbarligen är kulturintresset stort.
Ett annat intressant besök gjordes på Istanbul Modern, en jättelik f d lagerbyggnad i rå betong och glas vid Bosporen med utsikt mot Topkapi och stadens moskéer. En stor samling modernt turkiskt måleri och en av arenorna för Biennalen i Istanbul. Mötet inleddes med presentationer av deltagareländerna. Många frågor togs upp. Ett möte där deltagarna inte har ett gemensamt språk tar tid. Det talas växelvis engelska, franska ibland tyska och många talar genom tolk. Frågor missuppfattas och utläggningarna blir ibland både långa och många. Viljan till förståelse var dock god och mötet genomfördes i possitiv anda. Imponerande var när den storväxte delegaten från Kazakhstan tröttnade på att säga en mening i taget genom tolk och levererade sin åsikt med kraft, engagemang och ett kroppsspråk som inte kunde missförstås - stor applåd!
Det blev snart uppenbart att konstnärernas problem är snarlika trots kulturell bakgrund och olika vilkor. Bristen på inkomst, svårighet att finna uppdrag, snåriga regler och byråkrati innom landet och i kontakter över gränserna visar  tydligt vikten av internationellt samarbete. Frågan om: social security system for artists, visade sig vara något känslig. Länderna i Norden ses som en förebild att sträva efter och använda som exempel av länder där allmänna socialförsäkringar helt eller delvis saknas. Där vi ser kraftiga försämringar och nedskärningar, ses vi lätt som privilegierade och bortskämnda. En annan fråga var det aktuella UNESCO-dokumentet angående kulturell mångfald.
Ny styrelse valdes. De nominerade pressenterade sig och sin syn på IAA-arbetet. Efter omröstnongen till ordinarie ledamöter visade det sig att Sveriges ordförande Anders Lidèn fått markant flest röster efter en mycket bra presentation. Den nya styrelsen består av: ordf. Tyskland, vice ordf. Grekland, ord. led. Sverige, Frankrike, Finland, Polen, Danmark, Lettland. Anders Lidèn är även nominerad till styrelsen för internationella IAA, vi får se hur det går i Peking i september.
En sista minnesbild. Sista kvällen, avskedsmiddagen visar sig vara betydligt mer formell än de flesta konstnärsdelegater packat för. Slips ett måste! Vår värd Mehmet, väl medveten om kollegernas avslappnade klädvanor hade låtit sy upp slipsar i egen design till herrarna. Ingen släpptes på bussen utan slips och många skickades upp på rummet för att hämta denna viktiga attiralj. Det var lätt absurt när en grupp män i mångfärgade, kortärmade sporttröjor hjälpte varandra att knyta dessa knallröda slipsar - en oförglömlig syn.